Try Out Festival De Bazuin Oenkerk te Burdaard

Op vrijdag 6 november organiseert Brassband De Bazuin Oenkerk een try-out festival ter voorbereiding op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen een week later. De try-out vindt plaats in het Multifunctioneel Centrum ‘Het Spectrum’ te Burdaard (Schoolstraat 12). In totaal doen er 10 bands mee, waarbij vier van de vijf divisies vertegenwoordigd zijn. Het try-out festival start om 18:40 uur, de toegang is gratis.

Verplichte werken

De verplichte werken zijn ook dit jaar weer erg gevarieerd, zodat de luisteraar een aantrekkelijk programma krijgt voorgeschoteld. De vierde divisie waagt zich aan het speciaal in opdracht van de Stichting NBK voor de komende feestelijke 35e editie geschreven compositie Beecher Varations van componist Stephan Bulla. Aan de componist werd gevraagd of hij een stuk wilde schrijven met als basis een koraal. Bulla heeft hier veel ervaring mee en als voorbeeld werd zijn ‘Chorale and Toccata’ genoemd. De Beecher Variations zijn gebaseerd op de hymne Beecher uit 1870, met fragmenten van de melodie verpakt in een set van variaties. Drie bands, uitkomend in de vierde divisie zullen dit werk gaan spelen: Immanuel Eemsmond, Ere Zij God Damwoude en Euphonia Ternaard. 

 

Het verplichte werk voor de derde visie kunt u deze avond drie keer beluisteren. De Gereformeerde Brassband Groningen, Looft den Heer Beetgumermolen en Soli Deo Gloria Blija, zullen Triptych van Philip Sparke ten gehore brengen. Het werk voor de derde divisie is één van de meest gekozen titels voor zowel verplichte- als keuzecomposities op brasswedstrijden. Het is een werk met drie aaneensluitende delen: pageant, fantasy on one note en festival. 

 

The Saga of Tyrfing van de jonge componist Jacob Vilhelm Larsen (39) dient om de kampioen in de tweede divisie aan te wijzen. Drie bands zult u met hun uitvoering kunnen beluisteren: Excelsior Ferwert, De Lofklank Ureterp en De Bazuin Oenkerk B. Tyrfing was een magisch zwaard dat wordt vermeld in een gedicht, de Hervarar saga. Koning Svafrlami van Gardaki nam de dwergen Davalin en Durin gevangen. Hij dwong hen een zwaard te smeden wat nooit zijn doel zou missen, wat nooit zou roesten en wat overal doorheen sneed. Het zwaard werd vervloekt door de dwergen. Iedere keer dat het zwaard getrokken werd moest er iemand sterven, zo ook de koning. 

 

Brassband de Bazuin A uit Oenkerk uit de kampioensdivisie zal het werk Terra Incognita van Jan de Haan ten gehore brengen. Het werk bestaat uit vijf in elkaar overgaande delen die qua thematiek met elkaar in relatie staan. Direct aan het begin van de divisie compositie wordt de luisteraar figuurlijk gezien eeuwen terruggeslingerd naar een tijd waarin ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar een onbekend land (Terra Incognita). Het beeldende verhaal gaat over wat zij mogelijk hebben ervaren toen deze pioniers er voet aan het onbekende land zetten. Terra Incognita is zowel voor de musici als de dirigent een uitermate uitdagende compositie. 

 

Kortom: deze avond biedt alvast een voorproefje op de spannende wedstrijd die de week erop plaatsvindt in Tivoli Vredenburg? (Utrecht).