Sparke in the Spotlight

Fanfareorkest Excelsior Schraard en brassband De Bazuin Oenkerk presenteren “Sparke in the Spotlight”, een dubbelconcert als eerbetoon aan Philip Sparke, de internationaal bekende Engelse componist. Tijdens dit concert zullen uitsluitend werken van zijn hand worden gespeeld. Er wordt een gevarieerd programma gebracht, wat de veelzijdigheid van zijn oevre representeert. De aanwezigheid van de heer Sparke zelf zal het geheel nog meer glans geven. Hij staat deze avond in de spotlight, een uniek muzikaal gebeuren op dit prachtige podium, waar elke liefhebber van de blaasmuziek bij aanwezig moet zijn.

Philip Sparke en zijn muziek nemen een bijzondere plaats in bij Excelsior Schraard. Het orkest speelt graag zijn muziek. In 2009 werd Schraard op het WMC wereldkampioen in de tweede divisie met een werk van zijn hand, The Saga of Haakon the Good. Ter gelegenheid van het 90 jarige jubileum in 2012 componeerde hij voor Excelsior een nieuw werk, Variations on a Scale, waarmee tijdens deelname aan het WMC in 2013 maar liefst 94 punten werden behaald. Excelsior staat onder leiding van Thom Zigterman

Brassband De Bazuin is de regerend Nederlands brassbandkampioen in de kampioensdivisie. In de loop van de rijke geschiedenis hebben werken van Philip Sparke, als brassbandcomponist pur sang, veelvuldig op de Oenkerker lessenaars gestaan. Eerdere samenwerking tussen Sparke en de Bazuin vond plaats tijdens een galaconcert bij de Litouwse kampioenschappen, waarbij Sparke optrad als gastdirigent. De Bazuin staat onder leiding van Klaas van der Woude.

Dit dubbelconcert maakt deel uit van het project “Sparke in the Spotlight”.

Het andere projectdeel is een masterclass directie, onder leiding van de maestro zelf. Deze masterclass wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het Prins Claus Conservatorium Groningen. Hierbij vervullen brassband De Bazuin en fanfareorkest Excelsior de rol van testorkest. ’s Avonds tijdens het concert wordt er ook kort aandacht besteed aan deze masterclass. Dan zullen Thom Zigterman en Klaas van der Woude hun plaats op de bok tijdelijk afstaan aan twee masterclassdeelnemers, getalenteerde directiestudenten van het Prins Claus Conservatorium. De masterclass vindt op de middag plaats, ook in het Theater, en is voor belangstellend publiek vrij toegankelijk.