Jubilerende IJlstra krijgt eigen compositie cadeau

De grote verrassing van de avond was voor dirigent Bienze IJlstra. Terwijl hij de partituur klaarlegde van Burlesque (Philip Sparke) om daarmee het eerste deel van het Selle Konsert af te sluiten greep presentatrice Aukje van der Woude in. Of de voorman van De Bazuin B wel even rustig in het publiek wilde gaan zitten. 

Toen IJlstra dit jaar zestig werd memoreerde hij dat hij veertig jaar in het vak zat. Naast docent aan streekmuziekschool De Wâldsang in Buitenpost heeft hij een rijke carrière als dirigent. Hij behaalde vele succes met diverse brassbands in verschillende divisies. Reden genoeg hem in het zonnetje te zetten.

Speciaal voor dit jubileum kreeg IJlstra een muziekstuk opgedragen dat componist Rob Goorhuis voor hem schreef: Admiration. Als bewondering voor de inspirerende manier waarop IJlstra met muziek bezig is, vertelde de musicus via een videoboodschap.

Het werk is een variatie op Een vaste burcht is onze God, één van IJlstra's favoriete koralen. De voorman zelf was overdonderd. ,,Boefkes binne jimme'', riep hij tegen zijn muzikanten die het stuk onder leiding van Gerk Huisma voor hem speelden.