Bazuin B swingt en sprankelt met spetterende Tet Rozendal

Een uitdagende zangeres, een brassbandprimeurtje en een overrompelde jubilerende dirigent. Het vijfde Selle Konsert van brassband De Bazuin B werd een bijzondere avond.

,,Minsken we ha hjirre in wrâldprimeur. De earste brassband ever dy't dit spilet.'' Zangeres Tet Rozendal trekt een 'pokerface' en zet zich in een uitdagende pose. Muzikanten zuigen hun longen vol en Lady Gaga daalt neer in een volle kerk in Oentsjerk.

De beste nummers van de populaire Amerikaanse popster in een brassbandjasje vertolkt door de Friese diva Tet Rozendal. Het werd het slotstuk van een gevarieerd Selle Konsert zaterdagavond 8 maart.

De Bazuin B opende met het indrukwekkende Concertante for Band van Stephen Bulla. Een intrada gebaseerd op een passiewerk van Bach met een ensemble van zes cornetten, bestaande uit Wendelina Groothof-de Boer, Edwin Zwart, Nynke Beekman, Margryt van der Kooi, Femke Kloosterman en Janna van der Steege.   

In Panache speelde euphoniumsolist Pieter Groothof de sterren van de hemel. Met de zwier en bravoure die de titel van het stuk van Robin Dewhurst doet verwachten, zorgde hij voor kippenvel.

In Legends of Cyfartfa kon De Bazuin laten horen wat ze in haar mars heeft. Een prachtig werk van Matthew Hall dat start met een statig samenspel van een kwartet. Uitloopt in een energiek deel waar de tempi stevig oplopen. Met een gevoelige trombonesolo als rustpunt die schitterend werd vertolkt door Gjalt van der Zee.     

Vervolgens sprong een blonde dame met hoge hoed en hotpants in de schijnwerpers. Gastsoliste Tet Rozendal kroop in de huid van grote namen, sterke vrouwen. De theatermaakter die momenteel op de planken staat als danseres Mata Hari zong, onder begeleiding van de brassband net zo makkelijk nummers van Marlène Dietrich en Edith Piaf.

Dirigent Bienze IJlstra werd geëerd om zijn inspirende inzet in de brassbandmuziek gedurende veertig jaar. Speciaal hiervoor schreef componist Rob Goorhuis het stuk Admiration, dat door De Bazuin B voor hem werd gespeeld. Een overrompelde IJlstra als toehoorder.

De Bazuin dook na de pauze in bigbandopstelling de filmwereld in. Eerst met Skyfall, een arrangement van Titus en Klaas van der Woude op de muziek uit de gelijknamige James Bondfilm. Daarna met Batman The Dark Night, muziek van de bekende filmcomponist Hans Zimmer.

Na Hit the Road Jack en The tears of a clown was het opnieuw de beurt aan multitalent Tet Rozendal. Ze zong Big Spender, Sway en It's o so quiet en verleidde dirigent IJlstra tot een dansje.

De vrolijke, verrassende muziekavond werd afgesloten met Sing, Sing, Sing van Louis Prima. En zo was het maar net.