Dirigent A-orkest

JAAP MUSSCHENGA

Jaap Musschenga (Ulrum, 1990) begon zijn muzikale carrière al op 7-jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Na geruime tijd bugel te hebben gespeeld, stapte hij in 2006 over op euphonium. Na de middelbare school heeft hij met succes toelatingsexamen gedaan aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde hier Hafabra-directie, tenor tuba en de master- opleiding Wind-Band-Conducting. Voor alle opleidingen slaagde hij ‘cum laude’.

Jaap werd op 1 mei 2021 aangesteld als dirigent van brassband De Bazuin Oenkerk. Op dit moment dirigeert Jaap nog verschillende andere orkesten, waaronder, fanfare ‘Concordia’ uit Oldebroek, fanfare ‘Eendracht’ uit Eerbeek en projectfanfare Orkest op maat! Met al deze orkesten behaalde Jaap indrukwekkende resultaten, waaronder nationale en internationale titels.

In 2014 dirigeerde Jaap de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso tijdens verschillende repetities en uitvoeringen, onder andere tijdens de jaarlijks terugkerende masterclasses gehouden aan het conservatorium in Groningen. Verder dirigeerde Jaap als assistent van de vermaarde dirigent Ed Spanjaard het Hanze Symphonic Orchestra in Bremen met onder andere de 2 e symfonie van Rachmaninov en ‘Daphnis and Cloé’ van Ravel. In juli 2015 dirigeerde hij het Noord Nederlands Harmonie Orkest tijdens de jaarlijkse City Proms concerten in Leeuwarden. 

In september 2015 won Jaap als eerste dirigent de VNO-NCW talent award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een talent uit Noord Nederland die uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Naast een trofee en een oorkonde ontving Jaap een studiebeurs.