Dirigent A-orkest

KLAAS VAN DER WOUDE

Klaas van der Woude (Rinsumageest,1954) kwam via familie en de plaatselijke muziekvereniging al op jonge leeftijd in aanraking met de blaasmuziek. Hij kreeg les van de Friese brassband-pionier Sierd de Boer. Via deze docent kwam hij op vijftienjarige leeftijd als cornettist bij brassband De Bazuin Oenkerk.

Na een opleiding tot onderwijzer en een overstap naar brassband De Wâldsang besloot Klaas van der Woude verder te studeren aan het conservatorium te Leeuwarden. Een belangrijke stimulans voor het volgen van deze opleiding was afkomstig van Tjeerd Brouwer, jarenlang dirigent van de Wâldsang en ook een aantal jaren van De Bazuin Oenkerk. Het was ook Tjeerd Brouwer die Klaas zijn eerste directielessen gaf.

Aan het conservatorium studeerde Klaas van der Woude trompet, directie en arrangeren. Vandaag de dag is hij werkzaam als muziekdocent, arrangeur, klankregisseur en dirigent. Sinds 2004 is hij tevens als hoofdvakdocent directie HaFaBra verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Het was in maart 1986 dat Klaas van der Woude bij De Bazuin Oenkerk begon als dirigent. In de periode van 30 jaar dat hij de band muzikaal onder z´n hoede heeft, is het niveau gestaag gestegen en zijn vele successen behaald. Naast het ontelbare aantal concerten is noemenswaardig dat de band onder leiding van Klaas van der Woude zesmaal de Nederlandse kampioenstitel heeft behaald.

De vele arrangementen voor brassband die Klaas in de afgelopen 30 jaar heeft geschreven, vormen een belangrijk onderdeel van het repertoire van De Bazuin Oenkerk, met name tijdens concerten. Daarom is in 2007 in samenwerking met muziekuitgeverij De Haske een CD opgenomen met een selectie uit de vele arrangementen van de hand van Klaas van der Woude. Deze cd met de titel Far From Over markeert tevens een periode van samenwerking van 20 jaar.

In september 2011 vierde Klaas van der Woude zijn 25-jarig jubileum bij De Bazuin Oenkerk. Dit werd gevierd met een verrassingsconcert, waarbij vele oud-leden, vrienden en familie aanwezig waren.

Klaas van der Woude heeft ook een eigen website met daarop onder meer een overzicht van al zijn arrangementen voor brassband, harmonie en fanfare. Kijk op www.klaasvdwoude.nl.